Türk Halk Hekimliği Nedir Kısaca Makale

 Merhaba bu makalede "Türk halk hekimliği nedir kısaca" hakkında iyibilgii yazı çalışması yapılmıştır. 

Türk halk hekimliği nedir kısaca makake


Halk hekimliği hakkında bilgi verilerek, Ülkemizde çalışmaların ana hatları çizilmiştir.

Halk Hekimliği Nedir?

Folklorun özel bir dalı olan halk hekimliğinin çeşitli tanımları yapılmıştır. Pertev nailli Boratav ve Halil çalışırın tanımları ve araştırmaları sonucunda halk hekimliği nedir hakkında şöyle bir tanım yapılmıştır.

Boratavın tanımı şöyledir: Halkın olanakları bulunmadığı için ya da başka sebeplerle doktora gidemeyince veya gitmek istemeyince, hastalıklarını tanımlama ve sağaltma amacıyla başvurduğu yöntem ve işlemlerin tümüne halk hekimliği denir..

Halil Çalışır, 1. Türk Halk Kültürü Araştırmaları Sempozyumun da sunduğu Kırşehir Halk Hekimliğinin bugünkü yeri adlı bildirisinde, halk hekimliğini şöyle ifade etmektedir. Halk hekimliği veya diğer bir adıyla halk sağalmacılığı; 

Halkın olanaklarının kısıtlı olduğu veya çeşitli sebeplerden dolayı onu iyi edecek uzman bir hekime başvurmak istemeyince  hastalıklardan kurtulmak için tedavi amacıyla uyguladıkları yöntemlere Türk Halk Hekimliği denir....

Halk Hekimliği nin Ülkemizde Uygulanışı

Halk Hekimliği insanların hasta ve yaralı hayvanlara tedavi uyguladıktan sonra zaman için de gerçekleştirerek kendilerine uygulamaları ile başlamıştır. Başlangıcından günümüze kimi zaman ise mistik özellikler sergileyerek sürdürüle gelmiştir.

Türkler en eski devirlerden bu yana canlı bir kültürel yapı sergilemiştirler, bu kültürel yapıda folklorik unsurlar da önemli bir yer tutmuştur. Folklorun özel bir bölümü olan halk hekimliği de bu unsurlardan biridir. Dede korkut hikayelerinde bile halk hekimliği kavramına değinilmiştir.

Ülkemizde yapılan halk hekimliği nin bir diğer özelliği de bu faliyetlerin daha çok kırsal kesimde uygulanmasıdır. Bunun sebebi nedir diye soracak olursanız da folklorun kuşaktan kuşağa aktarılması sonucunda geleneksel özelliğine bağlantı olduğu çeşitli bilimsel araştırma çalışmasında vurgulanmıştır..

Türk halk oyunları yazıyı okudunuzmu

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diksiyonun Tanımı Diksiyon Nedir ?

Van'ın Halk Oyunları İsimleri

Necil Kazım Akses -Hayatı Vikipedi