Van Yöresi Halk Oyunları Kıyafetleri

Hoş geldiniz, bu yazımızda sizlere Van yöresi halk oyunları kıyafetleri hakkında ile ilgili yöreye ait halk oyunları kostümleri nelerdir adını Google'de aratanlar için yardımcı olmak adına yaptığım araştırmalar ve kaynaklar neticesinde bilgiler paylaşacağım.

Bir başka konu da halk eğitim tk sitemizde Van yöresi halk oyunları öğreniyorum adlı yazılar ilgilenen kişiler için tercih edebilirler. Halk oyunları bir milletini, bir kültürün zenginliğini ortaya koyar. Halk oyunları kişileri bir araya getirerek grup çalışmalarında.

Sosyal iletişimi güçlendirmek adına ve kendi kişisel gelişiminizi geliştire bileceğiniz spor  programlarından biridir. Bu kültürümüzü nesilden nesi le aktarmak da her bireyin kendine sorumluluk alacağını kendi kendine sorması gerekir. Sözü fazla uzatmadan Van yöresine ait halk oyunları kıyafetleri nelerdir gelin görelim.

Van Yöresi Halk Oyunları Kadın ve Erkek Kıyafetleri,

    VAN KADIN KOSTÜMÜ:

Van yöresi halk oyunları kadın kostümleri
Van-yöresi-halk-oyunları-kıyafetleri

  1. İç gömleği
  2. İç şalvar
  3. Entari (Fistan)
  4. Yelek
  5. Kofi
  6. Yazma (Leçik)
  7. Ayakkabı
  8. Yün çorap
  9. Kemer

Van'da kadınlar genellikle canfes kumaşından yapılan, eteklerin geniş, belden büzgülü, oldukça uzun, kıloş denilen biçimde biçilmiş, önü kapalı entari giyerlerdi. Bu entariler, maddi duruma göre simle işlenirdi. Entarilerin altına etekleri oyalı iç gömlek.

Ve kısa şalvar giyerlerdi. Entarinin üzerine sim ve renkli boncuklarla işlenmiş yelek giyilirdi. Başlarına ise saçlı kofi denilen püsküllü bir nevi başlık koyarlar, onun üzerine yazma denilen etrafı oyalı mendil örterlerdi.

Kadın kıyafetleri için diyeceklerim bu kadardır. Şimdi birde erkek kıyafetlerini inceleyelim

 Van Yöresi Halk Oyunları Erkek Kıyafetleri,

ERKEK KOSTÜMÜ,
Van-yöresi-halk-oyunları-kıyafetleri

  1. İç gömleği
  2. Diş gömleği
  3. Yelek
  4. Cepken
  5. Şalvar
  6. Yün çorap
  7. Şal /kuşak
  8. Fes-Ahmed'iye
  9. Köstek-hançer
  10. Aba
Evliya Çelebi, Vanlıların merkezde çuha şalvar, serhaddin, çekmen ve samur kürk giydiklerini, bellerine alaca kuşak bağladıklarını, kuşaklarına hançer taktıklarını, başlarına fes giydiklerini kaydetmektedir.

Van'da giyim kuşamın maddi durum ve içtimai seviyeye  göre değiştiği bilinmektedir. Yöre halkı, Van'a has şekilde şalvar giyerdi. Şalvar biraz bolca, ağı fazla aşağıya sarkmayacak şekilde, paçalar biraz bol, cep ağızları renkli filoş veya simlimotifle süslenmiş olurdu.  

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diksiyonun Tanımı Diksiyon Nedir ?

Darbuka Nasıl Çalınır Yazılı

Necil Kazım Akses -Hayatı Vikipedi