Darbuka Nasıl Çalınır Yazılı

Merhaba bu yazımızda sizlere darbuka nasıl çalınır, darbuka nasıl öğrenilir, darbuka vuruş teknikleri, darbuka nasıl çalışır  gibi darbuka çalma yazılarından bahsedeceğim.

Başlamadan önce darbuka hakkında biraz bahsetmek istiyorum. Darbuka nın tarihi yirminci yüzyılın başından beri klasik musikisinde kullanılmaya başlayan bir vurmalı çalgıdır.

Darbuka Nasıl Çalınır!

Anadolu topraklarında darbukaya genelde '' dümbek, dümbelek, deblek, deplek'' gibi sözlerle söylenmiştir. Türkiye de olduğu kadar Arap klasik ve halk müziğin de özellikle Kuzey Afrika da yaygın olarak kullanılmıştır.

Darbuka çalmak bir tür beceri gerektiren bir çalgıdır. Darbuka öğrenmek için insan da sabır ve yetenek gerektirir. Şimdi asıl konumuz olan darbuka nasıl çalınır ve darbuka nasıl öğrenilir adlı çalışmaya geçelim.

Darbuka Nasıl Tutulur?

Darbuka öğrenmek isteyenler, ilk olarak darbukanın nasıl tutulduğunu bilmesi gerekmektedir. Darbuka tutuluşu oturulan yüksekliğe göre ayarlanır. Oturma şekliniz çok önemlidir, diz kapağı yüksekliğinde oturup ve ayaklarınızın tam olarak yere basması dikkat etmeniz gereken yerdir.

Darbukayı oturduktan sonra iki bacağınızın arasına alıp, darbukanın öne ve geriye doğru kaymaması için iki bacağın arasında iyice oturtulmalıdır. Sol kolunuzun darbukaya paralel bir şekilde bırakılması gerekir.

Sol avuç içinizin ise darbukanın kasnağına gelecek şekilde bırakılmalıdır. Bu söylediklerimi iyice anlamanız için aşağıdaki resme dikkatlice bakıp öyle devam etmenizi istiyorum.


DARBUKA NASIL OGRENILIR darbuka nasıl çalınır yazı,darbuka nasıl ogrenilir yazılı,darbuka icra vuruş tekniği,
darbuka-nasıl-çalınır-yazılı-anlatım

Darbuka Vuruş Teknik


Burada darbuka da vuruş yerleri ve vuruş tekniklerini anlatacağım. Birinci olan vuruşumuz un ismi düm ya da dum vuruşu!

DÜM VURUŞU: Darbuka da düm vuruşu gerçekleştirmek için darbukanın ortasına doğru sağ elle vurulur. Baş parmak hariç olmak üzere diğer parmaklarınızı birleştiriniz.


Bu vuruşu yaptıktan hemen sonra darbukadan vuruş yapılan yerden elinizi çekmeniz ve derinin elinizi itmesine izin vermek gerekmektedir.

Hemen örnek vermiş olursak aşağıda bulunan resmi incelemeniz yeterli olacaktır.

Darbukada tokat vuruşu: 

Tokat vuruşu yapmak için, sağ elle vurulur başparmak hafif bükük olmak kaydıyla darbukanın ortasına düm vurduğumuz yere, sanki birine tokat atıyormuşuz gibi vurup ardından elimizi çekmememiz gerekir vurup tutmamız gerekir.

Darbuka da kesme vuruşu:

Bu vuruş tekniğinde, darbukanın ortasına sağ elle vurulur ve aynı anda sol el yardımı ile işaret parmağıyla desteklenmektedir.

Daha iyi anlamak adına aşağıda bulunan resimlerini inceleyelim...
                                                          

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diksiyonun Tanımı Diksiyon Nedir ?

Necil Kazım Akses -Hayatı Vikipedi